Stravování

Veškerá jídla, tj. snídaně, obědy a večeře, připravují nomádští průvodci v kotlíku na ohništi tak, jak bývá zvykem u obyvatelů pouště. Vezou si k tomu sebou vše potřebné: potraviny, vodu i nádobí.

Ráno a večer, někdy i v poledne, pečou v rozžhaveném písku smíšeném s rozžhavenými uhlíky tradiční nomádskou chlebovou placku z nekvašeného těsta. Do těsta se přidává pouze hladká pšeničná mouka, voda a sůl, ale musí být dobře prohnětené. Nomádi si za tímto účelem sebou vozí velkou plechovou mísu, ve které těsto hnětou a na bílém ubrusu z něho pak tvoří placky, které vkládají přímo do písku rozžhaveného uhlíky. Ubrus pokládají na obrácenou vydělanou ovčí kůži, aby se do těsta nedostal písek. Žhavý písek s popelem se již na těstě nezachycuje. Dřeva ze suchých zakrslých stromů a křovin je na poušti dostatek a nomádi dobře vědí, kde se nacházejí.

Snídaně
Čerstvě upečená chlebová placka, máslo, tavený sýr, zavařenina, případně další sladké balené pečivo, čaj, mléko a káva.

Oběd
Buď jedno vařené jídlo, nebo salát z míchané čerstvé zeleniny a konzervovaným tuňákem, ochucený citrónem a olivovým olejem a chlebová placka. Po hlavním jídle následuje pomeranč či datle a oběd je zakončen zeleným čajem s mátou.

Večeře
Sestává se vždy z polévky, hlavního chodu, pomeranče či datlí a je zakončena zeleným čajem s mátou.
Podávají se tradiční tuniská jídla: polévky s rajčatovým protlakem a drobnými těstovinami či krupkami, kuskus, rýže, těstoviny, luštěninové či zeleninové omáčky. Během prvních tří dnů se vaří tato jídla s jehněčím masem, které si sebou vozíme z Douz a které po tyto tři dny zůstává i na poušti čerstvé. Další dny se buď tato jídla vaří bez masa, nebo, pokud je k tomu příležitost, koupíme společně od pastevců na poušti kůzle či jehně, jehož maso po zbytek výpravy přidáváme do pokrmů.